Løber du på toilettet flere gange dagligt? Er afføringen tynd? Er du bange for ikke at kunne nå på toilettet i tide? Mange søger ikke læge selvom de har haft diarré i lang tid. Føler at det er pinligt at tale om afføring. Synes det vil være ulækkert at tage prøver fra afføringen. Er bange for en kikkertundersøgelse (koloskopi) af tyktarmen. Og er usikre på, om der overhovedet vil kunne gøres noget.
Hvis du har haft diarré i 3 uger bør du tale med en læge om det. Oftest er der god hjælp at hente hos egen læge eller hos en speciallæge i mavetarmsygdomme. Overordnet kan man sige, at diarré er en tilstand med tynd afføring flere gange i døgnet. Diarré kan være vandtynd, slimet og fedtet.
Der er mange forskellige årsager til diarré:
- Infektioner med sygdomsfremkaldende bakterier og parasitter
- Cøliaki (se min artikel herom)
- Latoseintollerans (se min artikel herom)
- Morbus Crohn (se min artikel herom)
- Colitis Ulcerosa (se min artikel herom)
- Mikroskopisk colitis (se min artikel herom)
- Forhøjet stofskifte
- Cancer
- Betændelse i bugspytkirtlen
- Galdesyrediaré (se min artikel herom)
- SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth, bakterieovervækst i tyndtarmen)
- Irritabel tyktarm (se min artikel herom)
- Forstoppelse (kaldes forstoppelsediarré, hvor der løber tynd afføring forbi hårde klumper afføring) (se min artikel herom)
Diagnose
Sygehistorien er meget vigtig. Er der alarmsymptomer i form af vægttab, blodmangel, blod i afføringen, træthed, smerter eller feber? Så skal du undersøges hurtigt for at finde ud af, om det kan være betændelse eller kræft.
De almindelige undersøgelser ved diarré er: Blodprøver, afføringsprøver og koloskopi. I de fleste tilfælde vil man så vide, hvad forklaringen på diarréen er og kan målrette behandlingen.
Behandling
Behandling afhænger af årsag. Medicinsk behandling og justeringer i livsstil er næsten altid vejen frem.