Eosinofil esophagitis

Har du svært ved at synke maden? Sætter den sig fast i halsen? Skal du drikke meget vand for at skylle maden ned? Så kan det være at du har allergisk spiserørsbetændelse: eosinofil esophagitis.

Der ophobes mange eosinofile hvide blodlegemer i spiserøret og slimhinden bliver fortykket. De normale bevægelser i spiserøret ved synkning bliver påvirket. Eosinofile hvide blodlegemer ses typisk ved allergiske sygdomme – og faktisk har halvdelen af personerne med eosinofil eosophagitis også en anden allergisk sygdom (fødevareallergi, børneeksem, høfeber eller astma)

Det er især børn, som får sygdommen, som så varer ved i større eller mindre grad i voksenalderen. Hos små børn kræver det opmærksomhed at opdage sygdommen. Måske er de bare helst fri for at spise. Hos voksne er mænd ramt af eosinofil eosophagitis tre gange så hyppigt som hos kvinder og den viser sig gerne i 20-30-årsalderen.

Eosinofil øsofagitis er en autoimmum sygdom. Muligvis er der også en genetisk disposition. Alle autoimmune sygdomme mistænkes i dag at være udløst af en ubalance i mikrobiomet (se eventuelt min artikel om Mikrobiom)

Symptomer

Synkebesvær. Fornemmelse af at maden sætter sig fast i spiserøret. Derfor spises der tit langsomt og forsigtigt og drikkes meget væske i løbet af måltidet. Noget mad gør det værre end andet.

Synkestop – hvor maden sætter sig fast!

De fleste har haft symptomer længe – måske i årevis – før de søger læge. Hos børn kan det være “lusket” – fordi de har svært ved at forklare problemet. Måske vil de bare ikke spise.

Diagnosen

Diagnosen eosinofil eosophagitis stilles ved hjælp af gastroskopi (se eventuelt min vejledning om gastroskopi). Ofte er gastroskopien umiddelbart normal og det er alene vævsprøverne, som stiller diagnosen. I mere fremskredne tilfælde ses tydeligt betændelse i spiserøret, og der kan komme “ringdannelse” – så spiserøret ligner luftrøret indvendigt. Der kan også komme forsnævringer. Måske kan gastroskopet slet ikke komme igennem forsnævringen. Ved gastroskopien skal der helst tages 8 vævsprøver, fordi betændelsen kan sidde spredt. Det kan gøre ondt at få taget biopsier fra spiserøret. Lidt smertestillende kan være godt at få.

Man kan også undersøge for fødevarer- og miljøallergier (støv, pollen osv.) via blodprøver eller hudpriktest for at prøve at indkredse, hvad der er med til at udløse betændelsen.

Behandling

Kostændring

Mange kan blive symptomfrie ved at følge en diæt, som udelukker mælk og gluten. Er dette ikke tilstrækkeligt kan udelukkelse af æg, soja, peanuts/nødder og evt. fisk/skaldyr forsøges. Hvis en fødevaretest viser noget mere specifikt, går man selvfølgelig også efter den
Endelig skal man være opmærksom på, at man kan forbedre sit mikrobiom ved at spise meget varieret og plantebaseret. Det kan også være en vej at gå!

Medicinsk behandling

Den eosinophile eosophagitis bliver i reglen dæmpet af hæmning af mavesyren med f.eks. tablet pantoprazol 40 mg 2 gange dagligt i minimum 8 uger og/eller lokalt virkende binyrebarkhormon enten Budesonid sugetablet 1- 2 mg x 2 dgl i 8 uger eller astmaspray, som synkes (i stedet for at inhaleres) (30 minutter efter medicinindtag ingen mad eller drikke) . Budesonid sugetabletterne udleveres gratis fra hospitalerne, hvis Pantoprazol ikke virker alene.

Behandling ved gastroskopi

Forsnævringer i spiserør kan udvides med ballon.

Opfølgning

Det vigtigste er selvfølgelig, at symptomerne forsvinder helt. For en sikkerheds skyld anbefales kontrol-gastroskopi med biopsi hver gang der har været behov for medicinsk behandling. Det vil sige 8- 10 uger efter den første gastroskopi. Hvis betændelsen bliver ved, kan der komme forsnævring i spiserøret. Forsnævring i spiserøret kan være alvorligt.

Langtidsbehandling

Ved behov må man fortsætte med den medicinske behandling for den eosinophile eosophagitis – evt. i kombination af syrehæmmer og binyrebarkhormon. Hvorvidt binyrebarkhormon kan påvirke knoglerne inkl. væksten hos børn vides ikke med sikkerhed.

Læs også

Hvad siger andre patienter om MaveTarm og Sundhed?

Pernille
Læs mere
Jeg har fået min hverdag igen "Jeg kan varmt anbefale at Alice, det er trygt og rart at blive taget alvorligt. Jeg har fået den helt rigtige hjælp, og føler at jeg er blevet hørt. Jeg har fået min hverdag igen.
Hanne
Læs mere
Alice tog hånd om min tarmsygdom meget professionelt, men også med enestående empati. "Alice tog hånd om min tarmsygdom meget professionelt, men også med enestående empati. Hvis hun senere i forløbet ikke havde skrevet direkte til hospitalet og, modsat deres hjemsenden af mig i tre måneder, havde anbefalet akut/kritisk operation, var jeg nok ikke i live idag. Hendes hjemmebesøg og besøg på hospitalet under min indlæggelse styrkede yderligere min fornemmelse om en helt usædvanlig personlig behandling."
Helene
Læs mere
Jeg følte mig i gode hænder fra første møde. "Alice er en virkelig dygtig mave-tarm specialist med en imponerende erfaring. Hendes omsorgsfulde og professionelle tilgang skaber tillid og tryghed. Jeg følte mig i gode hænder fra første møde. Hendes ekspertise og evne til at formidle komplekse emner gjorde min oplevelse både informativ og betryggende. Jeg kan varmt anbefale Alice til alle, der søger en dygtig mave-tarm specialist."
Maii-Britt
Læs mere
Møder folk på en god måde og er ikke dømmende "Hun er virkelig sød. Møder folk på en god måde og er ikke dømmende"
Tidligere
Næste
Scroll to Top