Afføringsprøver

Afføringsprøver bruges rutinemæssigt i forbindelse udredning af mave-/tarmproblemer for at finde frem til årsagen bag.

Der findes forskellige typer af tests, som kan analysere tarmens tilstand og afsløre specifikke udfordringer i mave-/tarmsystemet. Det kan fx være:

Tarminfektion med bakterier eller parasitter
Fedtdiarré pga. nedsat enzymproduktion i budspytkirtlen
Betændelse i tarmen, fx Morbus Crohn eller Colitis Ulcerosa

Typer af afføringsprøver

Her i klinikken benytter vi fire forskellige afføringsprøver:

Diarréudredning
Først og fremmest skal vi afklare, om din diarré skyldes sygdomsfremkaldende bakterier så som Salmonella eller Clostridier. Det kan også være virus eller parasitter, som er på spil. Det får vi afklaret ved at sende en prøve, som vi kalder “Diarré-udredning” til Herlev Hospital, Mikrobiologisk afdeling. 

Se, hvordan du tager prøven her

Calprotectin
Denne biokemiske markør fortæller, om der er betændelse (inflammation) i dit mave-/tarmsystem. Analysen er uspecifik, dvs. vi får ikke oplysning om årsagen. Analysen bruges til at diagnosticere inflammatorisk tarmsygdom og til at følge sygdommen. Især er den god til diagnosticering af colitis ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse) 

Se, hvordan du tager prøven her

Fordøjelsesenzym (pankreas-elastase)
Ved mistanke om nedsat produktion af enzym i bugspytkirtlen kan vi analysere dine fordøjelsesenzymer. Symptomer er fedtet diarré og vægttab. 

Se, hvordan du tager prøven her

Helicobacter-pylori-antigen
Denne afføringsprøve bruges typisk til at kontrollere om Helicobactor-bakterien er forsvundet efter antibiotikabehandling. 

Se, hvordan du tager prøven her

Om der er brug for afføringsprøver og hvilke, taler vi om i konsultationen. Er der brug for afføringsprøver, får du grundig vejledning i, hvordan du skal tage dem. Når vi har svarene på din afføringsprøve, kan det være, at vi skal følge op med andre undersøgelser. Det taler vi om efterfølgende.

Afføring for blod
Prøven undersøger for om du har mikroskopisk blod i afføringen. Er du over 80 år og ikke indgår i screening for tyktarmskræft, kan du få lavet undersøgelsen hos mig.

Mikrobiom
Afføringsprøven viser, hvilke bakterier, du har har i din tarm, og om du har ubalancer i dit tarmmikrobiom (tarmflora). Du får også et indblik i, om du har balance i de gode og dårlige bakterier. 

Se, hvordan du tager prøven her

Læs mere om mikrobiomet

Hvad siger andre patienter om MaveTarm og Sundhed?

Pernille
Læs mere
Jeg har fået min hverdag igen "Jeg kan varmt anbefale at Alice, det er trygt og rart at blive taget alvorligt. Jeg har fået den helt rigtige hjælp, og føler at jeg er blevet hørt. Jeg har fået min hverdag igen.
Hanne
Læs mere
Alice tog hånd om min tarmsygdom meget professionelt, men også med enestående empati. "Alice tog hånd om min tarmsygdom meget professionelt, men også med enestående empati. Hvis hun senere i forløbet ikke havde skrevet direkte til hospitalet og, modsat deres hjemsenden af mig i tre måneder, havde anbefalet akut/kritisk operation, var jeg nok ikke i live idag. Hendes hjemmebesøg og besøg på hospitalet under min indlæggelse styrkede yderligere min fornemmelse om en helt usædvanlig personlig behandling."
Helene
Læs mere
Jeg følte mig i gode hænder fra første møde. "Alice er en virkelig dygtig mave-tarm specialist med en imponerende erfaring. Hendes omsorgsfulde og professionelle tilgang skaber tillid og tryghed. Jeg følte mig i gode hænder fra første møde. Hendes ekspertise og evne til at formidle komplekse emner gjorde min oplevelse både informativ og betryggende. Jeg kan varmt anbefale Alice til alle, der søger en dygtig mave-tarm specialist."
Maii-Britt
Læs mere
Møder folk på en god måde og er ikke dømmende "Hun er virkelig sød. Møder folk på en god måde og er ikke dømmende"
Tidligere
Næste
Scroll to Top